December 2006

061229
Ändrade spådomar

En fransk deltagare på The Oil Drum har tagit en titt på hur EIA spår att den kortsiktiga oljeförsörjningssituationen ser ut.
EIA har det senaste två åren spått att den globala oljeproduktionen snart kommer att öka, vilket den inte riktigt gjort. Spådomen revideras månad för månad och resultaten har sammanställts i en animerad GIF-bild. Kurvan med kvadrater är den aktuella för månaden i rubriken.Läs mer hos The Oil Drum.

 

061221
Jul

Hittills har jag skickat iväg 18 stycken av Robert Börjessons ASPO-DVD. Det går fortfarande bra att beställa, men de kommer nog inte fram före nyår.
Några som har beställt har frågat om de skall betala men det behövs inte denna gång. Så länge det rör sig om så här små upplagor är det inte ekonomi utan tid som är den begränsande faktorn. Det är helt enkelt enklare att bara skicka än att samla in pengar.

Jag har fått en hel del förslag på hur DVD:n kan spridas över nätet. Vi kanske testar det nästa gång. År det någon som vet att ni skall till Irland på ASPO-6 så kan vi nog planera för en större spridning.

Jag kommer att resa bort några dagar över julen utan att kunna uppdatera sidan.
God Jul!

 

061221
ASPO Newsletter No. 72 (December)

Innehåll:
771.  Regional Assessment - North America
772.  The BBC covers gas depletion
773.  Climate Chnge and Oil Depletion
774.  The IEA confesses
775.  More assertions from CERA
776.  The meaning of reserves
777.  National Petroleum Council of the USA
778.  Oil Price
779.  ASPO 6: 6th Annual International Conference, September, Ireland

Här kan du hämta nyhetsbrevet (PDF 296kB)

 

061214
Exxon fortfarande optimister
Exxon har gått ut med sin rapport "The Outlook for Energy - A View to 2030". Peak Oil finns inte med på deras karta över huvud taget. De säger bl.a. att "de 4000 miljarder fat olja som finns tillgängligt att producera" kommer att vara mer än tillräckligt för att säkerställa den beräknade 60%-iga ökningen av världens oljebehov.

Ny teknik kommer att fixa biffen, men även förändrade energibeteenden, snålare bilar mm. påverkar mycket.

I tidningen Star Telegrams artikel fanns även några intressanta siffror, se nedan. Att oljeproduktionen bara förväntas vara 82 miljoner fat/dag år 2030 låter märkligt det brukar sagas att det ligger runt 84 miljoner fat per dag just nu. Det beror i och för sig vad man kallar olja. Ta en titt på bilden.Även bilden av hur mycket olja som kan utvinnas i framtiden är intressant. Att Exxons stapel är tonad uppåt kanske skall tolkas som att det inte finns någon gräns?Läs en artikel om rapporten i Star Telegram: Oil Giant rejects "peak oil" view.

Hämta rapporten (pdf 1MB).

 

061212
ASPO-5-DVD
För en tid sedan skickade Robert Börjesson en film till mig. Han hade varit på ASPO:s konferens i Pisa och nu hade han redigerat filmerna till en DVD. Han frågade om energikris.nu hade möjlighet att sprida den via energikris, men det var inte det lättaste. Filmer är stora även om man krymper dem och utrymmet på webhotellet är för litet.  Att sprida via Bittorent är inte heller möjligt. Sverige är för litet och ämnet är för smalt.

Robert har beklagat sig över att han inte hade ett stativ med sig men det är inte så vingligt som han tror. ;) Det är en snygg DVD-produktion med bra ljud, väl värd att ses. Efter att ha försökt minska och komprimera både ljud, bildkvalitet och bildstorlek i flera veckor så byter vi till jultaktik.

Skriv till infoATenergikrisPUNKTnu så skickar jag en DVD till dig. Det är gratis så länge det handlar om måttliga mängder. Är ni flera så kan ni beställa ett ex och kopiera den själva. Robert har lagt ner en massa arbete på den just för att den skall spridas.

Jag har hårdbantat ett hopkok av introduktionen + Campbell, Aleklett, Heinberg, Skrebowski och Hirsch. Ta en titt på "trailern" till ASPO-5 2006 (2min, 12MB) och beställ gärna hela filmen.

Uppdaterat 13/12: Niklas Tyrefors skrev att man kan ladda upp hela filmen till YouTube eller likn. och sedan sprida länken. Jag skall kolla om det funkar med en fullstor DVD, tills vidare kvarstår erbjudandet.

 

061205
Peak Oil Review No. 48
Innehåll:
1. Prices and OPEC
2. Iraq - Saudi Arabia
3. Plans for energy in the new Senate
4. Energy Briefs
Commentary: Drilling with Charlie—In the Eye of the Storm (Part 1)

Peak Oil Review ges ut av ASPO-USA och en gratis prenumeration fås om man skriver till
peakoilreview@aspo-usa.com

 

061202
Angola söker medlemskap i OPEC

Redan nästa år kommer Angola att lämna in en ansökan om fullt medlemskap i OPEC. Söder om Sahara är Angola nummer två i oljeproduktion och man växer så snabbt att man kanske går om ettan Nigeria om några år. USA har haft ett tätt samarbete med Angola och hade förmodligen hoppats att landet skulle stanna utanför OPEC men nu blir det förmodligen inte så. Även Ecuador och Sudan överväger enligt artikeln att närma sig OPEC.

Läs mer hos Afrol News.
 

061202
Brittisk oljeproduktion minskar snabbt

Enligt iranska nyhetsbyrån IRNA rapporterar Royal bank of Scotland att den brittiska oljeproduktionen fortsätter att sjunka. Efter sommarens planerade minskning av produktionen för underhåll så var september månads produktion 10% högre än augustis, men fortfarande 17% lägre än september 2005. Naturgasen föll 16% jämfört med september 2005.

Läs det ganska korta meddelandet hos IRNA.