Nyheter juni 2005

050625 ASPO Irland har lagt ut material från Peak Oil konferensen som hölls i Lissabon förra månaden. Det är abstracts i PDF-form från alla och PowerPoint-presentationer från många av föreläsningarna. Det är hela 33 stycken plus några inledande och avslutande. Några godbitar är:

The End of the First Half of the Age of Oil - C.J. Campbell 
Forecasting production from discovery - Jean Laherrère 
Where Reality Meets Theory - Chris Skrebowski 
Uncertainty in Peak Oil Timing - Marcel Schoppers 
Peak Oil: What can Politics do? - Rudolf Rechsteiner 
Iran and Iraq: Oil Reserves, Production Capacities and Future Output - Ali Samsam Bakhtiari ,
Implications of Higher Oil Prices for Future Economic Growth - Robert U. Ayres  osv...

                                          Kolla in själv här.
050625 Priset för "light sweet crude" kröp över 60$ per fat vid två tillfällen under veckan som gick. Allt fler branchbedömare verkar acceptera att den dyrare oljan har kommit för att stanna. Kommentar här.
050620 I oktober förra året frågade Wall Street Journal ekonomi analytiker om oljans påverkan på ekonomin. Var tredje svarade att USA:s ekonomi skulle gå in i en lågkonjunktur om oljan hamnade på dagens priser, dvs., 50-59$. Varför har det inte hänt än? Läs mer här.
050620 Förmodligen är Peak Oil här, förklädd till raffinaderibrist och terrorhot. OPEC har tappat kontrollen över oljepriset som istället styrs av tillgång och efterfrågan. Den billiga oljans tid är över, den dyra oljan är här. Läs gärna mer på engelska här.
050620 Nymexoljan gled över 59$ per fat och många har redan ställt in sig på 60$ fatet eller mer. 60$-gränsen är lika psykologiskt viktig som 50$-gränsen. Är den väl passerad så kan priset stiga ett tag till. Priserna har gått upp med 50 % på ett år (30% bara i år) och nästan fördubblats (beror på vilken oljebörs) på två år. Titta in hos Bloomberg.
050618 Oilcast No.10 finns att hämta här. "OPEC - It´s the refineries, stupid!"
Det handlar om OPEC-mötet och att de inte längre kan styra oljepriset eftersom att de pumpar för full maskin, om Bushs tal, om Kinas energibekymmer, om kärnkraft och stigande uranpriser (fördubbling på två år) mm.
050614 Idag presenterades BP:s "Statistical Review of World Energy 2005" Enorma mängder energidata i olika former. Man kan välja på att ladda hem hela rapporten eller bara ett visst energislag. De finns som PDF med siffror eller som lättillgängliga diabildsserier i PowerPointformat. Som grädde på moset finns även alla Excel-böckerna med alla energisiffror som man kan önska sig! Hämta hem här.
050613 Jag var bortrest när det nya månadsbladet från ASPO kom. Juninumret innehåller naturligtvis en hel del spännande. Nr 550 "The future of the United States" är lite omskakande. Även om framtiden inte kommer att se ut precis som författaren spekulerar i så stämmer det ändå till eftertanke. Stämmer det verkligen att USA lånar 2 miljarder dollar per dag för att hålla sig ekonomiskt flytande och att hälften av pengarna kommer från Kina? I så fall kan det faktiskt stämma att Kina kommer att ta över världsmakten från USA... Dessutom ett och annat om hur pengar skapas, om Brunei mm. På engelska här.
050510 Peak Oil Summary är ett 22-sidigt Worddokument som väl beskriver och sammanfattar problemet. På engelska. Hämta här. (0,5MB)
050610 Ny sändning från Oilcast. Bl.a. IEA (International Energy Agency) säger att vi behöver spara ström snabbt, om Storbritanniens minskande oljeproduktion på 17% per år, om Kinas oljebuffert mm. Hämta hem en mp3-fil (11,7 MB) med oljenyheter här.