051031Klocka för större bild
Passerad topp?
Om man tar sig en titt på Futuresource:s graf över oljepriset så verkar vi ha en topp bakom oss. Det har varit en dramatisk höst med orkaner och annat. Innan vi går in i den kalla årstiden kan man konstatera att priset har haft tre stycken toppar på vägen hit.

051030
Inget överskott
OPEC:s generalsekreterare Adnan Shihab-Eldin sade att han hoppades att privata oljebolag skall öka produktionen för att få ner oljepriset och att oljebolagen använder en del av sina vinster till att bygga ut raffinaderikapaciteten i världen för att på så sätt få ner priset. Dessutom sade han att det inte kommer att finnas något överskott av olja under de kommande 30-40 åren. Allt enligt Tass.

051030
Svensk bok om Peak Oil
Gunnar Lindstedts bok Oljan (DN förlag), 228s, har verkligen prickat in rätt tid när den svenska debatten tar lite fart. Jag fick så småningom hem boken och jag tycker att den är bra. Faktastinna avsnitt med årtal och antal fat varvas med beskrivningar av författarens uppväxt och inblick i ASPO-folkets erfarenheter och tankar. Lindstedt tillhör en generation som ganska väl förkroppsligar den moderna västvärldens oljeberoende och han får själv stå för den svenska dimensionen. Man får ta del av hur den globala oljepolitiken formats och hur oljekriserna och oljekrigen påverkat världen. Boken är tillräckligt färsk för att både dagsläget i Kina och Hirsch-rapporten kommer med. Lättläst, påläst och spännande. ISBN 91-75884844. Hos DN kostar den 220kr + frakt och hos Adlibris kostar den 148kr + 19kr frakt.

051030
Peak Oil-simulator
En programmeringskunnig kille vid namn Henry T. Coulter har satt ihop ett litet PC-program som ger en produktionskurva där parametrar för maximalt utvinningsbar olja/gas, max årsproduktion, årlig nedgång mm. kan väljas fritt. Kurvan får radikalt ändrat utseende efter vissa justeringar så programmet kan ge en hel del. Öppna zipfilen och lägg mappen var du vill. Programmet körs från mappen och ingenting installeras på datorn. Hämta hem Peak Viewer (1,2 MB)

051027Klicka för större bild
Snygg graf
Petroleum Review har en artikel av Michael R Smith om att dagens prognoser om framtidens oljeförbrukning med spekulationer om upp till 120 miljoner fat/dag
(jämfört med dagens 85 miljoner fat/dag) förstör möjligheterna till vettigt beslutsfattande. Här är artikeln som pdf. I artikeln var en snygg graf som visar hur fynd och produktion förändras i ett oljefält från det att det hittas till dess att det är nästan tömt.

051027
GP recenserar Lindstedt
Nils-Aage Larsson har skrivit en bra recension av Lindstedts bok Olja, med rubriken Oljan bara finns där - hittills.

051027
Iransk expert: Den är här!
A.M. Samsam Bakhtiari är en av Irans mest kunniga inom olja. hans motto är "Framtiden kan ibland förutsägas" och han ser Peak Oil som en serie av olika övergångstillstånd T1, T2 osv., där vi nu har gått in i T1. Läs hans ganska korta artikel From 'Peak Oil' to 'Transition One' eller titta genom hans övriga artiklar på samma ställe.

051026
Chris Skrebowski, ljud & bild
Skrebowski är före detta oljegeolog, numera journalist och engagerad i ODAC och ASPO. Han höll ett anförande vid konferensen "The End of Oil" i London 11/10 med rubriken "Nature of Oil Depletion". Den som är det minsta angelägen om att förstå framtidens oljebekymmer bör hämta hem både ljudfilen (51 min, 47MB) och PowerPoint-presentationen (1MB) och klicka dig fram i lagom takt till hans röst. Lite hostig, men ändå.

051025
Studio Ett hakar på oljedebatten
Ännu ett nyhetsinslag om Peak Oil. Den här gången är det Studio Ett som har ett 6-minuters inslag om framtidens oljeförsörjning och om hur debattklimatet har förändrats på kort tid, bl.a. efter Katrina/Rita. Thomas Nordegren använder ordet oljepiken men kunde inte låta bli att fråga om när oljan tar slut. Här är länken, bläddra sedan  nedåt för att kunna lyssna på rätt inslag. Strömmande ljud med 32 kb/s dvs. det borde fungera även för modemanvändare.

051025
Professor om Saudi
Ferdinand Banks
(som har undervisat i Sverige i flera år) har skrivit en artikel i två delar som handlar om ekonomi, olja och Saudiarabien. Del 1 handlar inte om Saudi, utan mest om de olika förutsättningarna som gäller med formler och allt. Del 2 handlar faktiskt inte heller särskilt mycket om Saudi men kontentan är att det spelar ingen roll om Saudiarabien kan eller inte kan pumpa upp 15 miljoner fat/dag. De kommer inte att göra det därför att de förlorar på att göra det. I förbifarten nämner han att utvinningstakten i Nordsjön är högre än vad som anses sunt för ett oljefält men att det kanske beror på att de stora investeringarna måste hämtas hem även under tider med måttligt oljepris. Intressant med tanke på att utvinningstakten i Nordsjön faller som en sten just nu. Det är genomtänkt och välskrivet men inget för en snabbläsning utan lämpligare för den som vill förstå mer om hur prissättning och utvinningstakt samverkar.

051024
För och emot
Times har sytt ihop två diametrala åsikter i artikeln It's the End of Oil / Oil Is Here to Stay. Den ena författaren är Peak Oil-profilen Kenneth Deffeyes
(som arbetade med Hubbert själv) och den andra är Peter Huber, jurist och ingenjör. Artikeln är ganska kort och tydligare än så kan nog inte de två ståndpunkterna visas.

051024
Höj 40%, slipp 1%
Höga regeringstjänstemän/kvinnor i USA genomförde ett "rollspel" i september. Syftet var att se hur USA skulle kunna säkra sin energiförsörjning om det uppstod en mindre brist i världens oljeförsörjning. Politisk oro, terrorist angrepp mm. under 7 fiktiva månader visade att varken strategiska oljereserver eller militären kunde förhindra att oljepriset blev högt nog att skapa en recession. Petroleumprodukter är så svåra att ersätta att det krävs att oljepriset måste stiga 40% för att minska efterfrågan med 1%. Rapporten om övningen Oil Shockwave är i pdf-format (1,13MB).

051023
Nätpresentation
Några kanadensare har gjort en snygg och balanserad presentation av Peak Oil och lagt ut den strömmande på nätet. Mest för bredband, men den funkar faktiskt med modem. Peak Oil: Navigating the Debate
051023
Exponentiella lurigheter
Nyhet i "A till Ö": En tabell som visar vad som sker med en exponentiell tillväxt när man förbrukar ej förnyelsebara naturresurser. Fantasin räcker inte till för att förstå vad 10% tillväxt betyder för en råvara som var tänkt att räcka i 10 000 år...
051023
Sahlin talar ut
I Agenda den 23/10 använde Mona Sahlin begreppet att "oljan snart pikar" Det är ganska nära  Peak Oil, eller? Ganska lam debatt med Mikael Odenberg (m), men Sahlin tar tydligt ställning för en radikal omläggning av sveriges energiförsörjning.  Windows media eller Real format.
051023
EU skall spara energi
EU planerar att spara 20% av energiförbrukningen under de närmsta 15 åren. Ganska rejält program på sedvanligt EU-sätt. Tack Niklas, för tipset.
051023
Välskrivet av Hirsch
Robert Hirsch har sammanfattat sin berömda rapport i en lättillgänglig (för att vara på engelska...) skrift med titeln The Inevitable Peaking of
World Oil Production
. Han förklarar bl.a. varför varken ny teknologi eller skyhöga oljepriser kan öka oljeproduktionen igen, när toppen väl är passerad. Det är en 10-sidig pdf på 0,2MB. Missa den inte!
051021
Aktuellt om Peak Oil
21-sändningen den 21/10 hade ett bra reportage på fyra minuter med korta intervjuer av Matt Simmons och Robert Hirsch. Det var bara i inledningen som klyschan "oljan tar slut" användes, sedan blev det ett seriöst reportage. För dig som missade inslaget finns hela nyhetssändningen i WindowsMediaformat eller Realformat.
051020
Varning om Saudiarabisk olja
Saudiarabien producerar idag 11 miljoner fat/dag och planerar att öka till 12,5 miljoner fat 2009. Man pratar även om 15 miljoner fat/dag men Matt Simmons har blivit världskändis sedan han ihärdigt hävdat att den suadiska oljan är nära eller redan har passerat toppen. Betydligt mer balanserad är Aramcos förre chefsingenjör Bryan Bartlett. Hän säger att Saudi har enorma mängder olja men att man ändå måste se det realistiskt.

"
While Bartlett's views are consistent in some ways with the peak oil school, he rejects Saudi critics like Houston investment banker and analyst Matt Simmons, who has questioned the longevity of Saudi reserves. Saudi output can increase significantly, but it does have limits, Bartlett said."

"I believe the Saudis would make 15 million barrels per day for 50 years if they have to," he said. But Saudi Arabia has "never promised 20 million... Where is this 20 million coming from?" he asked.
Längre intervju i Schlumberger.

 
051020
BP störst - de flesta minskar
Petroleum Review har lagt upp lite produktionsstatistik i lättlästa tabeller över de största publika oljebolagen och innehållet är intressant. Att BP har seglat om ExxonMobil som nummer ett är inte så spännande men däremot att de 22 största bolagen tillsammans inte lyckas öka eller ens uppehålla den produktion som de hade under 2004.

Olja och NGL för de 22 största: (miljoner fat/dag)
Genomsnitt 2003:   16,53
Genomsnitt 2004:   16,92
1:a kvartalet 2005: 16,81
2:a kvartalet 2005: 16,72

"Clearly, it is no exaggeration to say that the world’s largest publicly quoted oil companies are now really struggling to hold production levels, with only a
few managing to maintain their market share of global production (see Table 2). In terms of gas production, the picture is somewhat better, but hardly very positive."

Om det inte händer något dramatiskt som höjer produktionen (osannolikt med tanke på Katrina/Rita) så kommer kanske världens oljeproduktion att bli mindre 2005 än under 2004. Så här ser tabellen ut hos ODAC.

051019
USA Today om debatten
Här är en artikel om de båda sidorna i Peak Oil-debatten. Bra introduktion till läget just nu i Debate brews: Has oil production peaked?.
051018
Vetenskapsrådets rapport
Det är inte lätt att hitta vare sig Energiutskottet eller utskottets rapport "Om oljan", men här är den alltså. Tack för tipset Kennet! (PDF på 4 sidor)
051017
Brittiska perspektiv
Times har en ganska lång och mycket bra artikel om de senaste 200 årens fest när det gäller kunskap, rikedom, hälsa, livslängd, bekvämlighet etc. Om den håller på att ta slut, vad är orsaken? Är det bristen på idéer, bristen på rent vatten eller bristen på energi? Bryan Appleyard angriper frågan från många olika håll. Kommer vi att ramla in i en tid lika mörk som tiden mellan Romarriket och Medeltiden? Han berättar vad han själv gjort för att rädda världen, vilket är ovanligt modigt. Missa inte en välskriven artikel. Här är del 2.
051017
Vetenskapsrådet: Peak Oil inom 15 år
P1:s Studio Ett hade en trevlig intervju med Sven Kullander, ordförande i Kungliga vetenskapsakademiens Energiutskott. Han är relativ optimistisk och tror att det nog kommer att ordna sig även om lösningarna kanske krockar med miljömålen. Han namnger inte Peak Oil som ni kan höra i denna intervju.
051017
Pressrelease till nyhetsdrakarna
De största nyhetskanalerna har fått en pressrelease om energikris.nu. Efter vetenskapsrådets uttalande så var det dags att sticka ut hakan lite. För den nyfikne finns pressreleasen att läsa här.
051016
Bartletts energikonferens
Roscoe Bartlett är en amerikansk politiker som har engagerat sig i Peak Oil och arrangerade en konferens den 28:e september 2005. Bland talarna märks Matt Simmons, Richard Heinberg, Kenneth Deffeyes m.fl. Hela konferensen finns utskriven och är både spännande och rolig. Del 1 är intressantast, hur ser problemet ut? Del 2 handlar om ett spara energi på olika sätt och del 3 om alternativa lösningar.
051016
Ny PDF från Hirsch
Robert Hirsch, mannen bakom den omskakande och politiskt onämnbara rapporten (om hur man bör förebygga Peak Oil) från i våras har skrivit en intressant sammanställning av vad Peak Oil innebär. Han skriver bl.a. att det inte handlar om en energikris i klassisk mening utan en brist på flytande petroleumbränslen. Hämta hem "The Inevitable Peaking of World Oil Production" som PDF. (0,2MB)
051012
Placeringskonsult skissar Peak Oil
Kenneth J. Gerbino har räknat lite på det här med oljan och han låter sig inte lugnas av IEA med flera som säger att allt är lugnt. Så här ser hans framtidsbild ut:

Enligt bilden har 2004 års överskott bytts till 2005 års brist på ca 2,5 miljoner fat. Det var den bristen som tvingade fram en fördubbling av oljepriset för att skaka av sig de köpsvagaste. Det blir inte roligt 2011 och framåt om man skall tro herr Gerbino. Läs mer hos Goldseek.

051012
Ny sändning från Oilcast No 25
Lyssna på mp3. Vill du läsa en utskrift får du vänta några dagar.
051010
Ingen inflationsrepris
Stephen King, ekonomiprofessor hävdar i The Independent att de höjda oljepriserna inte kommer att ge samma inflation som de gjorde på 70- och 80-talen. Det politiska läget är annorlunda nu, eller för att ta det kort: Det hänger på 40-talisterna.
051010
ASPO:s nyhetsbrev för oktober
Innehåller bl.a.: Qatar som olje/gasland, Matt Simmons får säga "Vad var det jag sade?" om nordsjöoljan, EU-memo om energibesparingar, att ASPO har flyttat sin Peakprognos från 2007 till 2010 efter att ha reviderat djuphavsreserverna, mm. Hämta det hos ASPO Irland.
051009
Har OPEC passerat toppen?
Om man tar en titt på tabellen som är hämtad från Rigzone så slås man av hur långsamt OPEC har ökat sin produktion i år, trots alla löften om snabb ökning. Vill du läsa mer om varför OPEC kanske har passerat max kan du gå till Rigzone.
 Country-by-country breakdown of production with figures in millions of b/d:
Country Sept 05 Aug 05 July 05 June 05 May 05 Apr 05 Quota
Algeria 1.350 1.350 1.340 1.330 1.310 1.300 0.894
Indonesia 0.930 0.940 0.940 0.950 0.950 0.950 1.451
Iran 3.950 4.000 4.000 3.990 3.980 3.950 4.110
Iraq 1.990 1.890 1.960 1.850 1.820 1.860   N/A
Kuwait 2.550 2.550 2.550 2.550 2.550 2.500 2.247
Libya 1.650 1.650 1.650 1.630 1.630 1.620 1.500
Nigeria 2.450 2.450 2.450 2.450 2.400 2.370 2.306
Qatar 0.790 0.790 0.780 0.780 0.780 0.780 0.726
Saudi Arabia 9.560 9.550 9.500 9.500 9.550 9.500 9.099
UAE 2.480 2.470 2.450 2.430 2.400 2.450 2.444
Venezuela 2.610 2.620 2.630 2.640 2.650 2.680 3.223
Total 30.310 30.260 30.250 30.100 30.020 29.960   N/A
OPEC 10 (exl. Iraq) 28.320 28.370 28.290 28.250 28.200 28.100 28.000
051005
USA ställer bilen - oljepriset faller
Till slut verkar amerikanarna bli påverkade av det stigande bensinpriset. Kanske är det därför som priset på råolja sjunkit till drygt 61 dollar fatet? Läs mer hos CNN.
051004
IEA vågar tala om Peak Oil, håller inte med men...
International Energy Agency har av tradition en ljus syn på framtidens energiförsörjning. Nu har IEA släppt en rapport som dels hävdar att “the IEA has long maintained that none of this  (Peak Oil) is a cause for concern.”  Därefter tar man upp hur många länder som har passerat "Peak" och vilka som står på tur. Hubbert får också en genomgång. Det låter som en intressant blandning. Adam Porter har läst rapporten. Här IEA:s pressrelease.
051004
Chavez talar klarspråk
Venezuelas president Chavez har uttalat sig om oljeläget.
"Hela världen luktar av olja. Vi står inför en energikris som vi måste visa största uppmärksamhet: Vi har nått toppen av världens petroleumproduktion och priset stiger" Läs hela intervjun på spanska eller en engelsk sammanfattning i China view.
051002
Sahlin pratar nästan om Peak Oil
Samhällsbyggnadsminister
Mona Sahlin säger att Sverige skall vara först med att bryta oljeberoendet, helst till 2020. "Vi vet ju att priset på olja kommer att stiga, eftersom det är en ändlig resurs". Det kanske är så nära Peak Oil man kan komma när det gäller officiella uttalande från regeringen oktober 2005? Här är GP:s artikel och här är ursprunget: Sahlins debattartikel i DN.
051002
Trevligt författarsnack
Richard Heinberg, författare av boken The Party´s Over och Powerdown var med på "Peak Oil and Community Solutions Conference" i New York. Stuart Staniford på The Oil Drum fick
en läsvärd intervju. Heinberg är en av de tidigaste Peak Oilskribenterna med stor erfarenhet. Dessutom ligger intervjun på The Oil Drum vilket alltid ger intressanta kommentarer.